Stasio Kuprelio sodyboje Pikteikių kaime.

25.05.2011 21:00 Sukurta prieš: 13 yrs

2011 m. gegužės 21 dienÄ… – bendras Baublių kaimo bendruomenÄ—s centro ir RaguviÅ¡kių kultÅ«ros filialo renginys „Sodams žydint“. Vykome į tremtinio Stasio Kuprelio sodybÄ… Pikteikių kaime. 

PrieÅ¡ 63 metus gegužės 22 dienÄ…, kada sodai baltavo nuo prasiskleidusių obelų žiedų, gausi Kazimiero Kuprelio Å¡eimyna buvo susodinta į traukinį ir iÅ¡vežta į Krasnojarsko kraÅ¡tÄ…. Po deÅ¡imties metų tremties iÅ¡ devynių Å¡eimos narių į LietuvÄ… sugrįžo tik septyni. Dviejų palaikus – tÄ—vo ir broliuko  parsivežė tik 1989 metais.

Stasys pasakojo, jog prieÅ¡ 100 metų čia buvo kitoks gyvenimas. Ant Minijos kranto stovÄ—jo malÅ«nas, dÅ«zgÄ— girnos, byrÄ—jo miltai - ne vieno žmogaus kÅ«nui davÄ™ peno. Kada upÄ—s srovÄ— po pavasarinio potvynio iÅ¡plovÄ— sugriauto malÅ«no antras girnas, tada ir kilo mintis pastatyti paminklą“. Savo sugalvotÄ… ir pastatytÄ… kompozicijÄ…  paskyrÄ—  Lietuvos vardo tÅ«kstantmečio paminÄ—jimui ir savo Å¡eimos pagerbimui.  

Po metų Stasio Kuprelio sodyboje iškilo kitas statinys - trys kryžiai, kuriuos menininkas skiria šeimai, kaimui ir Lietuvai. „Mes dabartiniu metu esame šiek tiek dvasiškai sunykę, materialiniai dalykai yra labiau svarbūs. Pagalvojau, kad kaime nėra Rūpintojėlio. Turi juk mumis kažkas pasirūpinti, patys ne labai esame pajėgūs“, - teigia Stasys.

Susitikimo metu skambÄ—jo Lietuvių liaudies, tremtinių dainos, kurias atliko kapela „Žalgiriečiai“. PievelÄ—je buvo patiestas bendras vaiÅ¡ių stalas, prie kurio susÄ—do  kaimynai iÅ¡ Baublių, RaguviÅ¡kių, Dupulčių ir Pikteikių.


Prie paminklo skirto Lietuvos vardo tūkstantmečio paminėjimui ir savo šeimos pagerbimui.


Renginio dalyviai prie trijų kryžių ir Rūpintojėlio.


Sustojome bendrai maldai.


Raguviškių kultūros filialo kaimo kapela „Žalgiriečiai“.

 

 


Komentarai

Dalyvis, 24-07-11 19:09
Gera pabūti naujoje aplinkoje
VerutÄ—, 27-05-11 13:35
Nuostabu!!! Lenkime galvas Stasiui Kupreliui ne tik už idėjas, bet ir jų įkūnijimą, o taip pat ir šio renginio organizatoriams: suprasta, pagerbta, pripažinta...

Komentuoti

* - privalomi laukeliai

*

*

Kaimo naujienos:

Iš močiutės kraičio skrynios ir senelio palėpės (0)

Įgyvendintas Kretingos rajono savivaldybės bendruomeninių organizacijų finansuojamas projektas...

Plačiau...

Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 metų programos parama (0)

Projektas "Iš močiutės kulinarinių užrašų" (0)

         Ä®gyvendintas Kretingos rajono savivaldybÄ—s 2018...

Plačiau...